sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Summalainen vaihtui purjeveneeseen

Kuusi vuotta sitten aika ei mitenkään tuntunut riittävän kahden puuveneen ylläpitoon eikä lyhyt kesä mökkeilyyn Saimaalla sekä purjehtimiseen merellä, joten myimme viimeisimmän purkkarimme, Hai-vene Myrskylinnun. Kesät kuluivat sen jälkeen mökkeillen ja siinä lomassa summalaisella fiskarilla veneillen. Usein kuitenkin keskustelimme siitä, että vielä joskus pitäisi kokeilla olisiko meistä edelleen purjehtijoiksi.

Purjevenettä voi katsoa monesta näkökulmasta ja jokainen painottaa veneen valinnassa eri asioita. Jollekin tärkeimpiä ovat veneen purjehdusominaisuudet, toiselle asuttavuuteen vaikuttavat tekijät ja ainakin lähes kaikille myös hinta. Meille yksi tärkeistä tekijöistä on ulkonäkö ja omaa silmää ovat aina miellyttäneet klassiset muodot ja lakatut puupinnat. Siksi Myrskylintu onkin upea vene, mutta toisaalta, asuttavuudeltaan se kyllä on vaatimaton. Ja näin iän lisääntyessä sitä kaipaa merellä hieman enemmän suojaa, kuin mitä Hai pystyy tarjoamaan. Juuri noista syistä katse kai pysähtyi yhä useammin vanhojen Vindö-veneiden kohdalle. Myynnissä näkyi useita upeita Vindö 45 ja 50 -veneitä (numerot kertovat purjepinta-alan, ei rungon pituutta), mutta ostoaikeet törmäsivät aina epävarmuuteen hankkeen mielekkyydestä – olisiko meillä kuitenkaan riittävästi aikaa purjehtimiselle ja mitä tehtäisiin Summanmutikalle, joka tarjosi mukavan lisän kesän mökkeilyihin.

Kun sitten tarjoutui mahdollisuus vaihtaa moottorivene Vindöhön Saimaalla, syntyi ajatus kokeilla vielä kerran purjehtimista juomavesissä, eli korvata mökin laiturissa odottava summalainen purjeveneellä. Tältä pohjalta ideaa alettiin toteuttaa ja kun hinnoista päästiin alustavasti sopimukseen lähdettiin kauppaa hieromaan tosimielessä. Tiedossa oli, ettei alirikattu ja pitkäkölinen Vindö ole parhaimmillaan sokkeloisilla järvillä, mutta ainahan sitä voisi ajella ahtaat paikat koneella ja olisihan sitten mahdollisuus välillä poiketa merellekin. Vähitellen kuitenkin selvisi, että koko perhe oli omissa mietteissään päätynyt samaan johtopäätökseen, purjevene tulisi kuitenkin sijoittaa merelle. Näin vene olisi lähempänä kotia, jolloin ylläpito olisi helpompaa, purjehtimaan pääsisi loman ulkopuolellakin iltaisin ja viikonloppuisin ja meri tarjoaa tällaiselle veneelle otollisemmat purjehdusolosuhteet.Niinpä teimme Kuopiossa 15.10.2016 kaupat ja Summanmutikka fiskarimme vaihtui Vela Feliceksi nimeämäämme Vindö 50 S purjeveneeseen. Molemmat veneet ovat talvikauden telakoituina vanhoilla paikoillaan, mutta keväällä vesillelaskun jälkeen ne siirtyvät uusiin laitureihin. Vindö pysähtynee joksikin aikaa Savonlinnaan odottamaan sopivaa hetkeä ja miehistöä Helsingin Koivusaareen purjehtimiselle, josta se toivon mukaan saa itselleen laituripaikan tuleviksi kesiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Lukaisemme sen pikaisesti ennen julkaisua.

Vela Felice purjehtii kohti uusia seikkailuja

 Onpa taas jäänyt tämän venesivuston päivitys hunningolle. Katsotaan, olisiko talven aikana intoa päivittää  juttuja enemmänkin, mutta laite...